ΜΠΑΡΑ ΜΕΝΟΥ

14 Ιουλίου 2011

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας «Δεμερλιωτίσσης»

Το Ιερόν Προσκύνημα της Παναγίας «Δεμερλιωτίσσης» όπως την αποκαλεί ο ευσεβής λαός της Θεσσαλίας, από την παλαιά ονομασία της περιοχής Δεμερλί, βρίσκεται στο Σταυρό Φαρσάλων. Στο σημείο αυτό διασταυρώνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές Βόλου-Καλαμπάκας και Αθηνών -Θεσσαλονίκης.

Το Ιερό Προσκύνημα ανήκει πολιτικά και γεωγραφικά στην επαρχία Φαρσάλων του Νομού Λαρίσης, ενώ εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.



Ο Ιερός Ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με εξωνάρθηκα. Κτίστηκε το 1778 και αγιογραφήθηκε το 1786 με έξοδα ευσεβών χριστιανών και με τη συνδρομή «του Αιδεσιμωτάτου παπα-Ρίζου και Αθανασίου ιερέως και Γεραποστόλη του Πίκλην Νταούτη επιτρόπου, επί Μητροπολίτου Λαρίσης Μελετίου του Γ΄» όπως μαρτυρεί η επιγραφή πού υπάρχει πάνω από τη νότια είσοδο του Ναού.

Η ιερά και θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της «Δεμερλιωτίσσης» έχει διαστάσεις 64X48 εκ. Στοιχεία για την προέλευση της εικόνας δεν γνωρίζουμε. Όπως για πολλές εικόνες της Υπεραγίας Θεο­τόκου έτσι και για την Παναγία την «Δεμερλιώτισσα» η Ιερά Παράδοση θέλει να αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά.
Η Χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου έκανε αμέτρητα θαύματα μέσω της εικόνας της Παναγίας της «Δεμερλιωτίσσης».
Η αγιογράφηση του Ναού έγινε κατά το έτος 1786 από τους αγιογράφους Γεώργιο Γεωργίου από το χωριό Μαβρίλο Τυμφρηστού και Γεώργιο Αναγνώστου από τα Φουρνά Ευρυτανίας.
Το τέμπλο κατασκευάστηκε ενδεχομένως το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα. Έχει φύλλο χρυσού με σκαλιστές παραστάσεις και φθάνει μέχρι την οροφή του Ναού. Στο τέμπλο σώζονται επίσης κρίκοι πού τοποθέτησαν οι Τούρκοι στα χρόνια της σκλαβιάς όταν χρησιμοποίησαν το Ναό για στάβλο. Όμως η Υπεραγία Θεοτόκος δεν επέτρεψε να βεβηλωθεί το σπίτι της και έτσι την πρώτη φορά πού εισήλθαν οι άπιστοι Τούρκοι για να δέσουν τ' άλογά τους άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες δυνατά μόνες τους. Μ' αυτό το θαύμα οι αλλόθρησκοι και ασεβείς κατακτητές τρομοκρατήθηκαν τόσο πολύ ώστε δεν έφεραν ξανά τα ζωντανά τους στον ιερό χώρο.
Ο Ναός τιμάται στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα της αποδόσεως της εορτής.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου